Tuntutan nama Allah Di Mahkamah – Wawancara I

Azril Mohd Amin, Naib Presiden Persatuan Peguam-peguam Muslim Malaysia (PPMM) berpendapat kes kalimah Allah yang sedang dibicarakan di mahkamah hari ini memberi implikasi yang sangat besar terhadap umat Islam.

Menurut beliau, sekiranya pihak Titular Roman Catholic Archibishop of Kuala Lumpur (Titular Gereja) dibenarkan mahkamah menggunakan kalimah Allah dalam akhbar mingguan Katolik ‘The Herald’, kesannya bukan setakat penerbitan itu, malah terhadap pernerbitan dan perkara lain.

“Jika dibenarkan, itu adalah membuka ruang untuk istilah Allah itu digunakan juga di dalam penerbitan bahasa Melayu yang lain.

“Sekiranya, kerajaan menarik balik larangan itu, juga bermakna kita juga membenarkan kalimah Allah digunakan oleh pihak lain. Sebagai contoh di dalam Bible bahasa Melayu, di dalam suratkhabar, dokumen-dokumen mereka, dalam pamplet-pamplet mereka.

“Ia sebenarnya boleh menimbulkan pelanggaran terhadap Enakmen Kawalan Dan Sekatan Pengembangan Agama – Agama Bukan Islam. Adalah menjadi satu kesalahan kalau seseorang Kristian atau bukan beragama Islam mendakyahkan agama mereka kepada orang Islam di Malaysia.

“Jadi, kalau kita benarkan kalimah Allah ini, mereka boleh membuat penerbitan. Selepas itu mereka boleh masukkan nama Allah dan boleh mengelirukan.

“Sepertimana yang pernah berlaku, ada dimasukkan ke dalam komik-komik yang menggunakan nama Allah, Jesus sebagai anak Allah dan sebagainya, “katanya.

Ikutilah wawancara AIDC bersama Azril pada 25 Ogos di Bangi selengkapnya.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: